Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

Když jsem se dozvídala o lidskosti a o nebeském významu každé duše, cítila jsem zahanbení. Žíznila jsem po dalším světle a poznání. Nebesa se opět svinula a já jsem uviděla zeměkouli kroužící ve vesmíru. Ze Země vystřelovala světla jako z majáku. Některé bylo zřetelné a řítilo se k nebi jako jasný laserový paprsek. Jiné připomínalo slabé blikání kapesní svítilny a další byla pouhá jiskřička. Velmi mě překvapilo, že ty záblesky energie představovaly modlitby lidí.

Dívala jsem se na anděly pospíchající na modlitby odpovědět. Pomáhali ze všech sil a při svém poslání doslova pluli od osoby k osobě, od modlitby k modlitbě, naplněni láskou a radostí z práce. Těšilo je, že nám mohou pomáhat a zvláště se radovali, když se někdo modlil tak intenzívně a s dostatkem víry, že směli reagovat okamžitě. Vždy odpovídali nejdřív na jasné a zářivé prosby a potom postupně na jednu za druhou, až žádná nezbyla. Postřehla jsem, že opakující se pokrytecké modlitby vydávají jen velmi málo světla nebo vůbec žádné a mnohé z nich jsou němé.

Řekli mi jednoznačně, že všechny modlitby obsahující prosbu dojdou vyslyšení. Když máme nějakou obrovskou potřebu nebo se modlíme pro dobro ostatních lidí, paprsky letí přímo a jsou hned vidět. Neexistuje významnější modlitba než matky za své děti. To jsou nejryzejší prosby, protože v sobě mají velkou naléhavost a občas i pocit zoufalství. Matka má schopnost dát své srdce svým dětem a neodvolatelně zapřísahat Boha, aby pro ně něco udělal. Nám všem je dána schopnost přiblížit se svými modlitbami k Bohu.

Jakmile vyslovíme prosbu, musíme se od ní odpoutat a věřit, že Bůh má tu moc a odpoví na ni. Všechny naše potřeby zná a jen čeká, kdy ho požádáme o pomoc. Disponuje veškerou silou, díky níž může modlitby vyplňovat, ale omezují ho jeho vlastní zákony a naše vůle. Musíme mu věřit. Pokud ho o něco požádáme a nebudeme mít pochybnosti, dočkáme se.

Naše modlitby za ostatní mají obrovskou moc, ale mohou být splněny, jestliže neomezují svobodnou vůli druhých - nebo na tak dlouho, dokud nepoškozují jejich potřeby. Bůh nás musí nechat jednat samostatně, ale také nám chce všemožně pomoci. Pokud víra našich přátel slábne, síla našeho ducha je může doslova pozvednout. Když někdo onemocní, naše modlitby plné víry mu často mohou poskytnout sílu k uzdravení jestliže ta nemoc nepatří mezi zážitky potřebné k jeho růstu. Pokud se zdá, že se jeho konec blíží, nesmíme zapomenout požádat o vykonání boží vůle, jinak bychom osobě, která prochází přerodem, mohli ublížit konfliktem zájmů. Dosah naší pomoci druhým je nezměrný. Dokážeme udělat pro své rodiny, přátele a ostatní lidi mnohem víc, než si vůbec umíme představit.

Vše vypadá tak jednoduše - zpočátku na můj vkus až příliš. Vždy jsem považovala modlitbu za cvičení, které musí trvat hodiny. Myslela jsem si, že Pána otravujeme a musíme v modlení pokračovat tak dlouho, až se něco stane. Vytvořila jsem si vlastní systém. Požádala jsem o něco, co jsem považovala za nutné. Potom jsem se uchýlila k podplácení, narážkám na to, že mi má pomoci ve svém vlastním zájmu. Pokud jsem neuspěla, začala jsem prosit, nabízet mu zvláštní důkazy poslušnosti nebo obětování, abych si získala jeho požehnání. Zoufale jsem škemrala; a když jsem zase neměla úspěch, rozzuřila jsem se. Tento postup způsobil, že jsem získala mnohem méně odpovědí na své modlitby, než jsem doufala. Teď už chápu, že tento způsob byl ukázkou pochybností. Tyto triky pramenily z nedostatku víry v jeho ochotu, byly založené na samotné hodnotě mých potřeb. Pochybovala jsem, jestli je spravedlivý nebo vůbec schopný a dokonce jsem si nebyla ani jistá, jestli mi naslouchá. Všechny tyto pochybnosti vystavěly mezi mnou a Bohem překážku.

Bůh nejenže naše modlitby slyší, ale ví o našich potřebách velmi dobře a daleko dříve než my. On a jeho andělé ochotně odpovídají na naše prosby. Bůh má nedosažitelnou výhodu. Zná naši minulost, budoucnost i vnitřní potřeby. Ve své bezbřehé lásce reaguje na naše požadavky v souladu s touto vnitřní a vševědoucí perspektivou. Splňuje dokonale všechny modlitby. Teď už vím, že nemusím své prosby opakovat stále dokola, jako bych předpokládala, že mi nerozumí. Potřebuji pouze víru a trpělivost. Dal nám svobodnou vůli a my necháváme na jeho vůli, jak bude zasahovat do našeho života, pokud ho přizveme.

Je důležité poděkovat Bohu za vše, co dostáváme. Vděčnost je věčná ctnost. Musíme pokorně žádat a máme vděčně přijímat. Čím víc vděku za jeho požehnání cítíme, tím šířeji otevíráme cestu pro další požehnání. Překypuje touhou obdařit nás. Jestliže otevřeme svoje srdce a mysl, abychom mohli přijímat jeho požehnání, budeme i my naplněni až po okraj. Budeme vědět, že žije. Můžeme se podobat andělům a pomáhat potřebným. Při modlitbách a službě bude naše světlo vždycky zářit. Služba je tím olejem v našich lampách, který se vytváří soucítěním a láskou.