Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

Z dějin světa za posledních 3OOO let

 

Dr. Erich Walkhoff

 


 
Úvod:

Již přes tři tisíce let je lidský duch na Zemi podroben bezprostřednímu všemocnému dění ze Světla. Po prvním sestoupení Abd-ru-shinově k Zemi, v době Mojžíšově, následuje pozemská pouť Syna Božího Ježíše. Druhý příchod Abd-ru-shinův v současné době přináší závěr a konečné rozhodnutí. Tato veliká zvěstování navazují na sebe co nejtěsněji, tvoříce celistvý kruh, nesmíme je proto posuzovat jako jednotlivé události.

Sama Bible mluví o těchto Božských pomocích uzavřených v kruhu. Z napomínání Ježíšova jsme se dověděli o pozdějším příchodu Syna Člověka, který současně přinese poslední soud.

Ve splnění tohoto zaslíbení zrodil se v naší době Abd-ru-shin, Syn Člověka. Jeho Poselství Grálu navazuje z hlediska duchovního na Bibli, vyrůstá z ní a dává z nejvyššího vědění jejímu obsahu častokrát opět správný smysl. Je v tom jediné působení a jediný úmysl, aby totiž bylo možno přehlédnout celá tisíciletí. Z tohoto těsného spojení vzniká tu nutnost pozorovat leckterá vědění Bible ve Světle Poselství Grálu a tak jich také použít.

Předložený spis, který je pokračováním „Směrnic pro učící se a učitele“ (jiná část vyšla tiskem pod názvem „Úkony Grálu na zemi“ - Nakladatelství Marie Bernhardt, Vomperberg, Tirol), dává k tomu počátek. Je současně jakýmsi druhem příručky pro četbu Poselství Grálu.

V první části spisu je poukázáno stručnými slovy na vzájemnou souvislost duchovního vedení lidstva, jako důsledek velikého dění ze Světla. Dějinné události, počínaje asi l3. stoletím před Kristem, jsou tu vysvětleny z jejich vlastních počátků, zejména jako důsledek trvajícího selhání lidstva, vůči daným Božským nařízením a požadavkům. Vede nás to k tomu, abychom si zevrubněji povšimli dějin židovského národa. Jsme s nimi přece spjati duchovně - osudově v sledu úkolu, jímž byl kdysi tento národ obmýšlen.

Následující podobenství jsou z I. knihy Mojžíšovy, která líčí vznik světa a vývoj lidského pokolení. Poselství Grálu se jimi častěji zabývá. Přitom jim musí být vráceno ono krásné, nevyrovnatelně přesně dodržované vylíčení hloubky významu, který je v nich uložen, neboť obsahují velkou část pravého vědění o stvoření. Je na čase vyzvednout tento poklad, zejména když Poselství Grálu poukazuje na tuto nutnost (svazek III).

Je tu cíleně připojena, jako přirovnání, řada biblických příběhů z dějin židovského národa (přepracováno na podkladě nakladatelství Marie Bernhardt, Vomperberg, Tirol). Zprávy z dob egyptských až po panování krále Šalamouna, jehož smrtí započal rozkol. Tato vyprávění jsou dnes známa nejširším kruhům. Světlo a stíny stojí tu těsně vedle sebe a z toho vyplývá otřesný obraz nesprávného použití pomocí poskytnutých Světlem, varovný příklad našemu vlastnímu myšlení a konání.

Nemohou být přehlédnuty ani překrásné harfové zpěvy biblických žalmů. Obsahově odbočují často od vlastního cíle, vyjadřují dík a vzývání a ztrácejí se v lidském. Proto jsou uvedena jen ona místa, která mají v sobě prvotní čistotu poznání.

Připojený souhrn přísloví a slov Starého zákona dosvědčuje vysokou zralost židovského národa. Moudrosti a pravdy působí takovým dojmem, jakoby byly dány pro dnešní dobu.

Pak následují výroky Ježíšovy v podání evangelistů. Tyto jsou doplněny dalšími slovy Nového zákona.

Porovnáme-li slova vzatá z Bible s obsahem Poselství Grálu, tu se nám jasně zobrazí vnitřní souvislosti,a to tím více, ježto v Poselství Grálu jsou mnohé z těchto výroků objasněny. Proto nakonec - jako poslední úsek - jsou úmyslně připojeny výňatky z Poselství Grálu. Poznáme z toho, jak tu Abd-ru-shin všeobsáhle a názorně vysvětlil a doplnil nejen četná slova z Bible, nejen vědění o stvoření, nýbrž i lidstvem nastoupenou cestu ke Světlu.

Má býti upozorněno na následující: V podání Bible se často vyskytují Boží slova nebo osobní rozhovory Stvořitelovy s člověkem. Tyto byly všeobecně takto pojaty, protože jinak by byl úsečný způsob vypravování doznal škody. Ve skutečnosti jsou to hlasy pomocníků, vnuknutí nebo člověku v duchu ukazované obrazy, které byly zachyceny. Jejich transformování do rozmluv s Bohem bylo vytvořeno lidmi ve snaze vylíčit tyto události tím nejprostším způsobem, ale není to případné.

Erich Walkhoff