Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

1.10  Byli hluší a slepí

Byl mi dán návrh, abych navštívil zemi, která je v duchovním světě ojedinělá. Byla  to "Ledová  země", v níž  žili všichni chladní a vypočítaví. Potlačili v sobě všechna teplá hnutí a něžné city, které vytváří život srdce a duše. Pocit lásky byl u nich usmrcen a proto v jejich přítomnosti  nemohlo působit životodárné teplé  slunce a život se zdál být vyhaslý.

Mezi  obyvateli  této země jsem viděl velké státníky, kteří nemilovali  svůj  národ  a  nemysleli  na  jeho blaho. Hledali  jen uspokojení své ctižádostivosti a vlastní slávy.

Nyní bydleli  ve velkých ledových palácích na pyšných, studených výšinách svých vlastních  snah. Byli tu i ostatní, kteří putovali po nižších cestách života. Ale i oni byli  stejně ztuhlí  a zmrzlí ve strašném chladu  a neplodnosti života,  z něhož vyprchal každý cit a teplo.

Poznal-li jsem dříve zlo, které povstalo z přemíry citu a vzrušení, pozoroval jsem nyní zlé následky úplného nedostatku těchto vlastností.

Tato země měla  naštěstí mnohem méně obyvatel. I když je působení špatné vášně velmi zlé, není tak obtížné je  překonat, jako následky nedostatku všech něžných záchvěvů lidského srdce.

Zde  se nacházeli  jednotlivci,  kteří  byli na  zemi vynikajícími zástupci náboženských vyznání různých národností.

Římskokatoličtí  kardinálové, kněží přísného a zbožného,  ale studeného  a sobeckého  života, puritánští kazatelé, metodističtí  a presbyteriánští  duchovní,  biskupové  a  klerici anglikánské církve, misionáři,  brahmáni, mohamedáni,  zkrátka zde  ve studené  zemi bylo možno nalézt lidi ze všech náboženských směrů.

Zcela výjimečně měl  někdo v sobě tolik  citové teploty, aby led kolem sebe poněkud rozpustil.

Jakmile jen jedna malá kapka, malá slza zármutku spadla, počal led táti a ubohá duše měla naději, že jednou vyvázne z této studené země. Zde jsem viděl muže, který byl uzavřen v jakési ledové kleci. Tyče klece byly též z ledu, ale tak tvrdé, jako by byly z ocele.

Tento muž spravoval kdysi  úřad  velkého  inkvizitora při soudu kacířů v  Benátkách. Již jméno nahánělo  hrůzu nešťastníkům, kteří mu padli do rukou. Byla to slavná historická osobnost, ale v jeho životě nenajdeme nejmenší náznak, že by při úředním výkonu nebo v soukromém životě pocítilo jeho srdce stín soucitu s jeho oběťmi. Nic ho nezviklalo v rozhodnutí zabíjet nešťastníky, kteří se  dostali do rukou inkvizitora a tehdejší inkvizice.

Ve svém životě  neměl ohled k druhým ani k  sobě. Jeho obličej měl typické  vzezření studené, nehybné krutosti: Dlouhý úzký nos, vyčnívající špičatá  brada, široké lícní kosti, rty úzké jako přímá čára napříč obličeje. Lebka plochá a široká nad ušima a hluboké pronikavé oči se studeným, ocelovým leskem dravce svítily pod vyčnívajícím obočím.

Za ním  klouzaly fantómy mnoha obětí. Roztrhané a znetvořené, rozervané a krvavé přestálým mučením - bledá strašidla, putující astrální obrazy, z  nichž duše provždy unikla. Stíny,  které na tomto muži visely, se nerozplynou, dokud je jeho magnetismus přitahuje. Tyto  útvary, které  duše umučených  opustila, měly  určitý stupeň vitality, čerpané  nikoliv od duší,  které je kdysi  obývaly, nýbrž z tohoto muže. Byla to strašidla, která  se zjevují na místech, kde byl někdo nevinný zavražděn.

Vrazi je považují za živé a věří, že je vyhledávají.

Život těchto  astrálních stínů odumře, jakmile  se vynoří dostatek lítosti a pokání, aby bylo přerušeno pouto, které je k vrahovi váže. Také jiní duchové  sledovali bezmocného muže a trýznili  ho za své dřívější utrpení. Ti však byli  jiného druhu, byli  hmotnější a měli sílu  a  inteligenci,  kterou  ony  mlhavé  stíny postrádaly. Byli to duchové,  jejichž astrální  schránka ještě  poutala jejich nesmrtelnou duši a kteří  byli tak umučeni, že v nich  přežívala jen zlobná touha po pomstě.

Tito duchové se neúnavně snažili dosáhnout svého někdejšího trýznitele, takže klec, v níž se nacházel, mu sloužila nejen jako vězení, ale i jako ochrana.

Ten nejšikovnější  z nich vyrobil špičatou  tyč, kterou chtěl muže mezi tyčemi píchat. Dotyčný inkvizitor vyvinul  obdivuhodnou pohotovost, aby ušel ostrému hrotu tyče.  Ostatní měli špičaté šípy, které vrhali do klece. Jiní  jej polévali špinavými splaškami a někdy se shlukl celý houf k společnému útoku, aby prolomili ochranné mříže. To se jim však nepodařilo a  vězeň, který znal ze zkušenosti nezranitelnost  své  mříže, se  s  chladným klidem  vysmál jejich neplodné námaze.

Položil  jsem  duchovní  otázku,  zda  tento  muž bude někdy volný, a dostal  jsem  odpověď  od vznešeného  ducha,  jehož  hlas  ke mně promluvil zřídka od doby, kdy jsem ho slyšel u svého hrobu. Jako když jsem někdy prosil  o radu a pomoc, zavolal mne  i nyní z velké dálky. Jeho hlas zněl silně jako u  proroků starého zákona, kteří věřili, že pán k nim mluví hromovým hlasem. Moje ucho vnímalo plné hluboké tóny, ale vězeň, ani ti, kteří ho obléhali, neslyšeli. Byli hluší a slepí. Hlas pravil:  "Můj  synu, popatři  chvíli na  myšlenky tohoto  muže a  posuď, jak by použil volnosti, kdyby mu byla dána."

Smýšlení tohoto muže jsem poznal, když se mi jeho myšlenky zjevily před očima jako v zrcadle. Nejprve mu napadlo, že si vynutí návrat na zem,  až  bude  volný.  Pak  najde  několik  stejně smýšlejících lidí a s jejich pomocí mu bude možno lidstvo ještě více ujařmit.

Ještě necitelnější inkvizice vezme jeho utlačovaným obětem zbytek svobody. Věděl, že  nyní bude moci vyvinout mnohem  větší moc v těle, neomezeném pozemskými pouty. Měl v úmyslu  shromáždit kolem sebe příbuzné duchy  jako  spolupracovníky, jejichž duše  budou stejně chladné a kruté.

Byl ponořen  do svých předsevzetí, naplněn  uspokojením, že zůstal nedotčen nářkem, sténáním a prosbami svých obětí. Jako záminka k jeho krutému jednání mělo sloužit upevnění řádu. V jeho tvrdé mysli se nikdy nevynořila jiskra soucitu nebo lítosti.

Uvolnění  takového  muže a  jeho  návrat  k  zemi by byl pramenem většího nebezpečí než volnost nejdravějšího zvířete. Nevěděl, že jeho inkvizice, jejíž smrtonosné panství chtěl šířit, náleží minulosti, že byla silnější mocí  smetena z Boží země. S  příšerným obdobím, v němž se rozšířila jako jedovatá  rostlina, zmizela, aby nehanobila lidstvo zločiny, které byly spáchány ve jménu Toho, jenž přinesl na zem učení lásky a míru. Rány, které  inkvizice zasadila, nejsou ještě zajizveny. Jejich  následky lpějí  na lidských  duších, které  nemohou věřit ani v Boha,  ani  v  nesmrtelnost.  Mnohá  léta  ještě  přejdou, než Dobro, Čistota a  Pravda znovu nabudou  moci a lidé  budou přivedeni zpět  k víře v jednoho Boha lásky.

Nastuzen a zasmušilý jsem se loučil s mrazivou zemí. Nelákalo mne zkoumat v ní další tajemství, i když nebylo vyloučeno, že ji ještě později navštívím. V této zemi  nebyla pro mne práce, nikdo mi tu nerozuměl. Její obyvatelé mne děsili a nemohl jsem jim být užitečný. Při  návratu z  mrazivé země (země pološera)  spatřil jsem větší počet obrovských jeskyní  nazvaných jeskyněmi  dřímoty. V nich leželo množství duchů v úplném omámení, kteří nevěděli, co se kolem nich děje.

Dověděl  jsem se,  že  si  zkrátili  pozemský život používáním a kouřením opia a tím se připravili  o možnost vývoje. Místo pokroku ve vývoji se u nich dostavil opak. Byli slabí a zaostalí jako část těla, která  nepoužíváním  zakrní.  Byli  bezmocnější  než nenarozené dítě, neschopni samostatného a vědomého života.

V některých případech trvá spánek  těchto duchů staletí, v lehčích případech je to méně. Tyto duše žily - to je vše. Jejich smysly nebyly vyvinuty víc než houby, které vegetují bez jiskry inteligence. Přesto byl v nich všech  ještě nesmrtelný duchovní zárodek, který jako sémě, uzavřené  do obalu egyptské  mumie, je schopen  života a vzejde, jakmile se dostane do příznivých podmínek.

Jeskyně, do nichž dobrotivé ruce duchů uložily ty nejubožejší, byly naplněny životodárným magnetismem. Skupina přítomných duchů, kteří v pozemském životě prodělali  podobný stav otravy  opiem, byla zaměstnána přenášením  životních sil na  tato omámená duchovní  těla, která ležela jako mrtvá v řadách na zemi.

Pozvolna, dle toho, jak dalece  byli jedem otráveni, probouzejí se tito nešťastníci  k vědomí a utrpení,  které musí morfinista vytrpět, postrádá-li  onen smrtelný  jed. V  dlouhých přestávkách  se u těchto ubohých tvorů probouzí jeden smysl po druhém, až konečně jako slabé a nemocné děti mohou být vyučováni.

Jsou dopraveni  do ústavů, které  se dají přirovnat  k útulkům pro slabomyslné na zemi. Tam je vychováno jejich probouzející se vědomí a podporován vývoj,  až dosáhnou schopností,  o něž se  během života na zemi připravili.

Takové duše pokračují jen zvolna, protože bez opory pozemského života musí dohonit úkoly, kterým je měl život naučit. Místo učení oslabovali, podobně jako pijani alkoholu, svůj mozek i smysly a vyhýbali se povinnostem, které pozemský život každému obyvateli k vývoji ukládá.

Prohlídka "jeskyně dřímoty" mne nevýslovně zarmoutila.

K tomu přispěla i myšlenka, že tito nešťastní spáči si nebyli vědomi ceny dlouhého, drahocenného času, který  promarnili  v beznadějném spánku.

Když se tito spáči konečně probudí, jaký osud je čeká?

Jak dlouhou cestu musí ujít, než  dosáhnou výše, z níž v pozemském životě spadli? Jímá nás hrůza, že jsou na zemi lidé, kteří žijí z prodeje opia a získávají tím bohatství. Z obchodů jedem, který rozrušuje duši  víc než tělo, a  to v takovém stupni,  že je oprávněna otázka, zda pro tyto oběti je vůbec ještě nějaká naděje.

Tyto hrozné jeskyně, tyto zděšení budící bezvědomé duše!

Je možno slovy  popsat osud, který by byl  příšernější než jejich? Konečné probuzení  s rozumem idiota,  staletí pomalého růstu,  než se zase dostaví  duchovní síly dítěte.  A je třeba  času mnoha generací, než se naučí tomu, co ho mohl naučit jeden pozemský život.

Slyšel jsem, že mnozí z těchto nešťastníků jsou posláni zpět na zemi, jakmile dosáhnou  vývojového stupně dítěte, aby v pozemském životě využili výhod, jichž kdysi tak zneužívali.

O tom vím  pouze z  doslechu, ale  těšil bych  se, kdyby pro tyto nešťastníky tu byla možnost zkrátit jejich vývojový  pochod.