Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

1.2  Poznání smrti

Mrtev! Mrtev! křičel jsem divoce. Ne, to nemohlo být. Mrtví už nic necítí! Promění se v prach  a všemu  je konec.  Vše je  pro ně  ztraceno! Nemají již vědomí! Nebo  moje životní filozofie byla  nesprávná a duše zemřelého žije dál, i když se tělo rozpadne?

Kněží naší církve  nás to sice učili, ale já  jsem se jim vysmíval jako bláznům, slepcům a taškářům, kteří pro svůj prospěch tvrdili, že člověk žije  dál a že můžeme  dojít do nebe branou, k níž jedině oni mají klíče. Ty se dají do pohybu jen na  prosbu těch, kteří předem dobře zaplatili.  Jen za peníze  byli kněží srozuměni  sloužit mše za odcházející duše.

Z vylekaných  žen a slaboduchých  mužů udělali blázny,  zastrašené hrůzostrašným vyprávěním  o pekle a očistci a ti  pak dali vše,  aby získali  iluzorní přednostní  právo na  onom světě.  Po takových jsem netoužil. Znal  jsem tyto kněze  a soukromý život  mnohých a nehodlal jsem proto  věřit jejich prázdným  slibům o odpuštění,  které nemohli zaručit.

Říkal jsem, že po smrti, až  přijde, se podívám s odvahou do tváře těch,  kteří předpokládají, že znamená  úplné zničení.  Byli-li tito kněží nevěrohodní, komu se má věřit? Kdo nám pak mohl říci, je-li po smrti budoucnost, je-li vůbec Bůh. Živí ne, neboť oni jen věří a tuší, a nikdo z mrtvých se nevrátil, aby přinesl zprávy. A nyní jsem stál vedle vlastního hrobu, viděl,  jak moje milovaná naň sype květiny a slyšel, jak mne mrtvého oplakává.

Když jsem k onomu pahorku přihlédl  blíže, byl pro mne průhledný a dole jsem spatřil rakev   se svým jménem a datem úmrtí. V ní ležela tichá bílá postava,  kterou jsem poznal.  K mému úděsu  jsem zpozoroval, že tělo  se již  počalo rozkládat  a skýtalo  odporný pohled. Jeho krása byla ta tam, jeho tahy by brzo  nikdo nepoznal. Já jsem tu stál, hledě vědomě na ně dolů,  a pak na sebe. Cítil jsem  své údy, přejížděl rukama známé tahy obličeje  a přesvědčil se, že žiji,  přestože jsem zemřel. Mrtvý žil, ale kde a v jakém  stavu? Byla tato temnota peklo? Pro mne by se nenašlo  jiné místo. Byl jsem tak  ztracen, tak mimo obecenství církve, že ani v očistci by pro mne nebylo místa.

Všechny svazky s církví jsem  rozvázal. Církev, která trpěla hanebné a ctižádostivé pletky svých hodnostářů, neměla nárok zvát se duchovní  vůdkyní. Kdo pozoroval v mé rodné zemi hrozné zneužívání církevní moci, nebude se divit, že se národ konečně snažil setřást toto jho. Tak i já jsem církví opovrhoval a  mohly-li její kletby poslat duši do pekla, pak jsem se v něm jistotně nacházel.

Pohlédl jsem na svoji milovanou a  napadlo mi, že by nikdy nemohla přijít do pekla, ani za tím účelem, aby mne viděla. Připadala mi také jako smrtelná, a když klečela na mém hrobě, dlela jistě ještě na zemi. Neopustí zemřelí vůbec zemi, zůstávají v blízkosti dějiště svého pozemského bytí?

Zatím co mi podobné myšlenky přicházely na mysl, chtěl jsem se ke své milované přiblížit. Nebylo to však možné.  Jako by ji obklopovala neviditelná zábrana a mne zdržovala.

Mohl jsem se pohybovat,  jen jí  jsem se  nemohl dotknout. Mé  pokusy byly marné.  Pak jsem k  ní mluvil a  nazýval ji jménem. Říkal jsem jí, že jsem tu,  stále při vědomí a tentýž, i když jsem zemřel.

Ona  mne však  zřejmě ani  neviděla, ani  neslyšela. Plakala tiše a něžně se dotýkala  květin. Při tom promlouvala, že  jsem měl květy rád a jistě budu vědět, že je tam pro mne položila.

Stále jsem  k ní co nejhlasitěji  mluvil, ale byla hluchá  pro můj hlas. Jen zneklidněla a přejela si rukou čelo jako ve snu, pak pomalu a smutně odcházela.

Vší mocí jsem se ji snažil následovat. Marně! Mohl jsem se vzdálit od svého těla jen několik kroků a zpozoroval jsem příčinu. Jakési černé hedvábné vlákno mne pevně drželo  u mého těla. Nepodařilo se mi je přetrhnout.

Když jsem se pohyboval, natáhlo se jako guma, ale vždy mne přitáhlo  zpět. Co ale bylo nejhorší! Počal jsem vyciťovat, že trouchnivění  rozpadajícího  se  těla napadlo moji duši - jako když otrávenou částí  pozemského těla trpí celé  tělo. Nová hrůza přepadla mou duši z tohoto poznání.

Tu v temnotě ke mně promluvil hlas jakési vznešené bytosti:

"Miluješ toto tělo více než svoji  duši. Pozoruj, jak se  obrací v prach,  a poznej,  o co  ses tolik  staral a  na čem  jsi tolik  lpěl. Pochop, jak je  tělo pomíjivé, jak se stalo  bezcenným. Pak pohleď na svoje  duševní tělo,  jak je  zanedbané a  vyhladovělé díky  požitkům pozemského těla.  Jak ubohou, odpuzující,  znetvořenou se stala  tvým pozemským životem tvoje duše, která je nesmrtelná, věčná."

Nyní  jsem  sám  sebe  pozoroval a viděl  jsem  se, jakoby mi bylo nastaveno zrcadlo. Ó  hrůzo! Nebylo pochyby, byl jsem  to já. Ale jak hrozně změněn, hrubý, plný nízkosti a  odpuzující každým rysem. I má postava  byla znetvořena.  Odvrátil jsem  se zděšen  od svého zjevu a přál jsem si, aby se země pod  mýma nohama otevřela a skryla mne před všemi zraky.

Už nikdy  nechci volat svoji  lásku a přát  si, aby mne  viděla. Je lépe, že  na mne myslí jako  na mrtvého, který od  ní provždy odešel, když mne podrží  v paměti tak, jaký jsem byl  v pozemském životě, než aby se dověděla o mé hrozné proměně, jak ohavné je mé pravé já.

Moje  zoufalství, moje  útrapy byly nepopsatelné. Křičel  jsem divoce, bil se  a rval si vlasy   v prudkém  zděšení. Pak jsem vyčerpán upadl do bezvědomí.

Opět jsem  procitl a zase to  byla přítomnost mé lásky,  která mne probudila. Mluvila  ke mně tiše  a něžně, kladla  květy na můj hrob. Nyní jsem se nesnažil se jí ukázat, nýbrž chtěl jsem se skrýt.  Moje srdce se vůči ní zatvrdilo. Řekl jsem si:

"Nechť  raději oplakává  toho, který  odešel, než  aby věděla,  že žije."

Tak jsem ji nechal odejít. Jakmile se však vzdálila, volal jsem ji jako  šílený. Kéž  by se  přece nějak  dověděla o mém hrozném stavu a nenechala mne zde samotného. Neslyšela mne, ale cítila mé volání, v jisté  vzdálenosti se  zastavila a  obrátila se  k návratu. Potom šla dále a opustila mne.

Ještě dvakrát nebo  třikrát mne  navštívila. Pokaždé  jsem v její blízkosti pocítil stejnou hrůzu a  při jejím odchodu stejnou opuštěnost. Pokoušel jsem se ji zadržet ve své blízkosti. Ale již jsem ji nevolal. Věděl jsem nyní, že mrtví marně volají.

Byl jsem  pro celý svět mrtev,  jen pro sebe a  pro svůj strašlivý osud jsem žil dále. Již jsem to věděl:

Smrt není nekonečný spánek, není klidné zapomnění.

Ve svém zoufalství  jsem se modlil, aby mi  bylo dopřáno úplné zapomnění. Ale  věděl jsem, že  to nemůže být,  neboť člověk je  žijící duše a žije k  dobru nebo ke zlu, k blahu nebo  k bolesti věčně dále. Jeho pozemský obal se mění v prach,  ale duch  je pravým člověkem, nezná rozpadu ani zapomnění.

Den ze dne  jsem totiž cítil, jak dny  ubíhají, a jak se  můj duch probouzel,  viděl jsem  stále jasněji  defilovat před  sebou v dlouhé řadě události svého života. Nejprve matně, pak stále zřetelněji, až v úzkostně beznadějné hrůze jsem sklonil hlavu. Cítil jsem, že je pozdě na odpykání i jen jediného činu.