Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

1.3  Jsi zde, můj milý příteli?

Nevím, jak dlouho  trval tento  stav, připadalo mi to jako velmi, velmi dlouhá doba.  Seděl jsem tu ponořen do  beznaděje, až jsem zase uslyšel  milý,  něžný  hlas  milované.  Cítil  jsem  se puzen vstát a následovat hlas,  který mne dovede k ní. Když  jsem se přichystal  k chůzi, natáhlo se  vlákno, které mne tak pevně  drželo, a prodlužovalo se, až  jsem jeho odpor skoro  necítil. Byl jsem tažen  stále dál, až jsem se konečně ocitl v pokoji, který  jsem poznal přes temnotu panující kolem mne.

Byl to domov mé milované, kde jsem strávil tolik šťastných hodin, kdy jsem ještě od ní nebyl vzdálen,  oddělen touto strašlivou propastí. Seděla  u malého stolku,  před sebou měla  arch papíru a  v ruce tužku. Volajíc mne jménem, pravila:

"Nejmilejší  příteli, vracejí-li se kdy mrtví, přijď a pokus se napsat mým prostřednictvím  několik slov,  snad jen "ano" nebo "ne" jako odpověď na moji otázku."

Poprvé od mé smrti jsem viděl slabý úsměv na jejích rtech a záblesk naděje v očích, které bolestí posmutněly. Milá smutná tvář byla bledá a já jsem cítil vroucnost lásky, kterou  mi darovala a na kterou jsem měl nyní nárok méně než kdykoliv předtím.

Pak jsem  viděl vedle sebe tři postavy. Byli to tři  duchové, ale mně nepodobní. Byli světlí a zářiví, takže jsem pohled na ně nesnesl. Oči mne pálily jako oheň.  Jeden byl velký muž, úctyhodného vzezření. Skláněl  se nad  ní, aby  ji ochránil, jakoby to  asi dělal  strážný anděl.

Vedle ní stáli dva hezcí mladí muži. V nich jsem náhle poznal její bratry, o nichž  mi často vyprávěla a kteří  zemřeli, když jim kynulo mládí se všemi svými radostmi.

Lekl jsem  se, když jsem  ucítil, že mne  viděla a snažil  jsem se skrýt svůj  znetvořený obličej a  postavu černým pláštěm,  který jsem měl na sobě.

Pak se  probudila má pýcha a  já jsem pravil: "Nevolala  mne sama? Přišel jsem a ona má  rozhodnout o mé budoucnosti. Je to snad tak jisté, že žádné utrpení, ani  nejhlubší lítost, ani největší čin, ani nejtvrdší  práce  neusmíří  moji  vinu? Není po smrti opravdu žádné naděje?"

A hlas, který jsem dříve slyšel u svého hrobu mi odpověděl:

"Synu, není  na zemi naděje  pro všechny, kteří  hřeší? Neodpouští i člověk hříšníku, který mu ublížil, když lituje a prosí o odpuštění? Měl by být Bůh méně milostivý, méně spravedlivý? Cítíš opravdovou lítost? Hledej  ve svém srdci, máš-li  starost o sebe nebo  o ty, které jsi rozhněval."

Když  mluvil, viděl  jsem, že  nelituji upřímně.  Jen jsem  trpěl, miloval jsem  a žádal. Pak  znovu promluvila moje  milovaná a prosila mne, jsem-li tu a slyším-li ji, abych se pokusil psát její rukou, aby věděla, zda žiji a myslím na ni.

Srdce jakoby mi stoupalo v hrdle a dusilo mne. Přiblížil jsem se k ní, abych se pokusil pohnout její rukou nebo aspoň se jí dotknout.

Ale velký  duch vstoupil mezi  nás a já  jsem musel ustoupit.  Pak pravil:

"Pověz mi, co chceš říci, napíši to její rukou. Chci to učinit pro ni a pro lásku, kterou k tobě chová."

Při  těchto slovech  proběhlo mnou  radostné vzrušení. Chtěl jsem políbit jeho ruku,  byl bych se však spálil  jeho ohnivou září. Proto jsem se jen poklonil. Myslel jsem, že je to anděl.

Moje milá se znovu ptala: "Jsi zde, můj příteli?"

Odpověděl jsem "ano" a viděl, jak duch položil na ni svoji ruku. Na to její ruka napsala slovo "ano," pomalu a nejistě, jako když se dítě učí psát. Ach, jak šťastně se usmála!

Znovu  se  mne  tázala a jako  předtím  napsala její ruka moji odpověď. Zeptala se mne, může-li pro mne něco  udělat? Mám-li nějaké přání, které by mi mohla vyplnit.

"Ne, nyní nikoliv,"  pravil  jsem. Měl bych nyní  odejít a neobtěžovat ji svojí přítomností. Má se snažit na mne zapomenout.

Moje  srdce  bylo  zraněno  a  naplněno  hořkostí. Jak příjemně se dotklo mojí duše, když pravila:

"Nemluv takto  ke mně, chtěla  bych být stále  tvojí nejvěrnější a nejmilejší přítelkyní  jako v minulosti.  Od té doby,  co jsi zemřel, bylo mou jedinou touhou, abych tě našla a mohla s tebou mluvit."

Zavolal jsem: "To bylo i moje nejvnitřnější přání!"

Na to se zeptala, přijdu-li opět  a já jsem slíbil. Neboť kam bych pro ni  nešel! Zářící duch pak  řekl, že je to  dost pro tento večer. Dal to napsat její rukou a vyzval ji, aby si odpočinula.

Cítil  jsem se  zase přitahován  k hrobu  a svému pozemskému tělu, nikoliv  však již  v oné  ubohé beznaději.  Měl jsem  v srdci  jiskru naděje, že ji opět spatřím a budu s ní zase mluvit.

Tu  jsem zjistil,  že nejsem  sám, oba  duchové, její  bratři, mne následovali.  Nebudu  psát  vše co  mi pravili,  stačí vědět, že mi vysvětlili, jak velký je odstup mezi jejich sestrou a mnou a ptali se mne, chci-li svojí přítomností zastiňovat  celý její mladý život. Když ji  nyní  opustím,  zapomene  časem  a  jen  občas vzpomene na milého přítele. Miluji-li  ji opravdu, nebudu  si jistě přát,  aby celý její mladý život byl osamělý a bezútěšný.

Odpověděl jsem,  že ji miluji a  že myšlenka, že by  ji někdo jiný mohl milovat jako já, je mi nesnesitelná.

Pak mluvili o mé minulosti a ptali se, mám-li odvahu myslet na to, spojit se s jejím čistým životem  i když jen duševní cestou, jak jsem doufal. Jak jsem mohl očekávat, že jí budu po její smrti náležet! Ona patří do čisté úrovně, do níž  vystoupit je pro mne dlouhý čas beznadějné.  Nebylo by  pro ni  lepší  a  ode mne  v lásce  ušlechtilejší, kdybych  ji opustil, aby na  mne mohla  zapomenout a  nalézt štěstí, které je jí v tomto životě souzeno?

Váhavě jsem namítl,  že mne přece miluje - ano,  miluje tě tvůj  obraz  ve   svém  srdci,  který  si  její  nevinnost zidealizovala.  Myslíš, že  by tě  ještě milovala,  kdyby znala celou tvou minulost? Nemusela by se od tebe odvrátit? Řekni jí pravdu, nech ji volit mezi  tebou a její volností a  dosvědčíš věrnější lásku, než když ji klameš a snažíš se ji připoutat. Miluješ-li ji opravdu, mysli na ni a na její štěstí, ne jen na sebe.

Naděje ve mně odumřela. Zahanben sklonil jsem hlavu k zemi, pochopil jsem,  jak jsem pro  ni hrubý a  nezralý. Jako v  zrcadle jsem se viděl,  jak by  se její  život mohl  ještě utvářet,  uvolněný od mého života. Mohla být šťastna jen s  někým důstojnějším, já bych ji svojí láskou stáhl dolů do bídy. Poprvé  v životě jsem stavěl štěstí někoho jiného nad své vlastní.

Tolik jsem ji  miloval a chtěl jsem, aby  byla šťastná, proto jsem oběma řekl:

"Asi to tak má být. Řekněte jí pravdu a dovolte, aby mi řekla milé slovo na rozloučenou.  Pak odejdu a nebudu již  zatemňovat její život mým stínem."

Tak jsem se k ní vrátil a viděl jsem jak spí, vyčerpaná starostí o mne.  Prosil jsem,  aby mi  dovolili ji políbit, poprvé  a naposled. Odepřeli mi to, neboť můj dotek by přetrhl  vlákno, které ji  ještě poutá k životu.

Vzbudili ji  a nechali psát  mé sdělení. Já  jsem naslouchal, jak svými slovy,  která se jako ostny  vyrývala do mé duše,  ničí provždy moji poslední naději. Psala jako ve snu,  až  byla celá potupná historie mého  života vylíčena a já  jsem měl jen dodat,  že vše mezi námi skončilo a ona je volná  od mé hříšné přítomnosti a mojí sobecké lásky.

Rozloučil jsem se s ní. Jako  by kapky krve padaly  z mého srdce, tak působila tato slova na mne a  jako led dopadaly na její duši. Pak jsem se obrátil a opustil ji -  jak, nevím. Ale šel jsem a cítil jsem, že pouto, které mne drželo u mého hrobu se přetrhlo. Byl jsem úplně volný,  abych mohl  ve své  bezútěšnosti osaměle  putovat, kam  se mi zachce.

Co se potom stalo?

Ach, slzy vděčnosti se mi derou do očí. Když se to pokouším líčit, skoro se hroutím:  Neboť od té, již jsme pokládali  za tak slabou, že za  ni musím  skoro rozhodovat,   byl jsem  všemocí lásky,  jíž nikdo neodolá, zavolán zpět.

Pravila, že se mne  nemůže vzdát, dokud ji miluji.  Nechť je tvá minulost jakákoliv, klesneš-li  do nejhlubšího pekla,  nepřestanu tě milovat  a snažit se tě  následovat. Budu uplatňovat právo lásky,  budu při tobě stát, těšit tě  povzbuzovat, až ti Bůh ve své  milosti odpustí a tebe pozdvihne.

Zhroutil jsem  se a plakal, jak  jen pyšný muž se  ztvrdlým srdcem plakat  umí, až  něžný dotek  milé ruky  zastavil slzy.  Tak jsem  se vrátil ke své lásce a poklekl vedle ní. Dotknout jsem se jí nesměl.

Ale krásný duch,  který ji chránil, jí naznačil,  že její modlitba byla vyslyšena a že mne má vést zpět ke Světlu.

Nyní jsem ji opustil. Když jsem se vzdaloval, skláněl se  nad ní světlý anděl, aby ji chránil. Těšil tu, která byla opět mým světlým andělem. Odcházel  jsem a chystal jsem  se putovat. až mne  její hlas zavolá.

Příštího rána, po  krátkém spánku,  hnána neklidem,  šla navštívit jednoho dobrého člověka ve snaze objevit způsob, jak by se mohla sama se mnou stýkat. Našla jej vedena těmi, kteří nad ní bděli. Od něho se dozvěděla, že jí bude možno po nepřetržitých pokusech dostávat zprávy od domněle mrtvého.

To jsem se dozvěděl teprve později. Tehdy jsem cítil jen její vyzvání, abych  přišel. Poslušen volání  ocitl jsem se brzy v malém pokoji, jak jsem nejasně rozeznával. Pro mne bylo ještě všechno temné s výjimkou míst, kde světlo mé nejmilejší slabě zjasňovalo okolí.

Nalézal jsem se u dobrého muže, k  němuž přišla a k němuž mne její hlas přivolal. Vyprávěla mu, co se  minulé noci událo, jak mne miluje a že by ráda obětovala život, aby mi pomohla.

Onen muž  k ní mluvil tak  milá slova, že mu  z celého srdce děkuji,  tolik mi  dodal naděje.  Upozornil moji  milovanou, že pouta pozemského těla jsou smrtí přerušena, že  jsem volný, abych ji miloval, a ona smí činit totéž.

Její láska mi  dodá více  útěchy a  naděje než  cokoliv jiného  a ulehčí mi cestu k pokání. Moje láska  k ní je pravdivá a čistá a její láska ke mně je silnější než smrt, jejíž překážky přemohla.

Tento muž mi dal příležitost s  ní mluvit a vysvětlit jí mnohé, co jsem  minulé noci  nemohl říci, kdy moje  srdce bylo  raněno a  plné pýchy.

Jeho prostřednictvím jsem jí mohl  říci to, co mohlo moji minulost omluvit,  že přes  zlo, které jsem spáchal,  jsem ji miloval láskou, kterou bych  necítil pro nikoho  jiného. Uklidnil ji  a posílil a  já jsem mu za to byl vděčen.

S nadějemi v srdci jsme jej opustili a já jsem ji doprovázel domů. Mohl jsem ji sledovat, nikoliv  však se k ní úplně přiblížit. Zpozoroval jsem, že oba  její bratři zřídili  novou překážku, neviditelnou  zeď kolem  ní. Proto  jsem se  rozhodl vrátit k dobrému muži, zda by mi mohl pomoci.

Mé přání mne vedlo zpět, brzo jsem se nacházel  zase u něj. Náhle si uvědomil mou přítomnost a -  jak pozoruhodné - rozuměl mnohému, co jsem řekl. Pochopil  smysl toho, co jsem chtěl říci  a řekl mi mnohé, co se týkalo jenom mne. Ujistil mne, že se vše obrátí k dobrému, budu-li trpělivý.

Duchovní  přehrada, kterou zřídili kolem  mé milé  její příbuzní, může být  kdykoliv prolomena, žádná  zeď není schopna  oddělit mne od její lásky. Mám se nyní  snažit pochopit  duchovní věci a pracovat, abych se dostal kupředu. Tím se  odstup mezi ní a mnou bude zmenšovat, až konečně docela zmizí.

Potěšen jsem svého přítele opustil a putoval dále, kam? To nevím. Počal jsem si matně uvědomovat, že v mé přítomnosti se potulují v temnotě  jiné mně  podobné bytosti, i když  jsem je sotva rozeznal. Cítil  jsem se  tak opuštěn, že jsem  se zase  chtěl vrátit ke svému hrobu., jedinému místu, jež mi bylo dosud důvěrné.

Tato myšlenka mne tam dovedla. Květiny, které moje milá přinesla, byly  zvadlé. Dva  dny nebyla  na  mém  hrobě, od  doby, kdy  se mnou mluvila, zapomněla na tělo, odpočívající v zemi. Bylo to dobře pro ni i pro mne, že nyní myslela jen na žijícího ducha.

Ale i tyto  zvadlé květiny hovořily o její  lásce. Pokusil jsem se zvednout bílou růži, ale nepodařilo se mi jí ani pohnout. Ruka projela, jako by to byl jenom obraz v zrcadle. U hrobu stál mramorový kříž a na něm jsem spatřil jména obou bratří milované. Poznal jsem, co pro mne  v lásce  učinila, uložila  mé  tělo  vedle těch, kteří jí  byli nejdražší. Slzy dojetí padaly jako rosa na mé srdce a odplavily jeho hořkost.

Cítil jsem se tak osamělý, že  jsem šel zase mezi putující stíny. Jen některé se na mne podívaly, snad mne také sotva viděly.

Náhle šly kolem  mne tři tmavé postavy, dvě ženy  a jeden muž, pak se obrátili a sledovali mne. Muž se dotkl mého ramene a pravil: "Proč jsi zde? Jistě  tu nejsi dlouho, jinak bys  tak nepospíchal. Zde není spěch, všichni víme, že máme k putování celou věčnost před sebou."

Zasmál se hrubým a studeným tónem, který mne poděsil.

Jedna žena  mne vzala za levou, druhá za pravou paži a pravily: "Pojď s námi, ukážeme ti, jak můžeš užívat života, i když jsi mrtev. I když nemáme tělo, kterým bychom se potěšili, můžeme si je na krátký čas vypůjčit  od smrtelných. Pojď, ukážeme ti, že pro nás ještě všechny radosti neskončily."

Ve své opuštěnosti jsem byl rád, že mohu s někým mluvit. I když byli všichni krajně odpuzující, ženy  více než muž, byl jsem nakloněn přijmout jejich doprovod a vyčkat, co se bude dít.

Obrátil jsem se, abych se k  nim přidal, když jsem ve veliké dálce, jako  na  černém  nebi,  zpozoroval  osvětlený  obraz postavy mé čistě milované.  Její oči byly zavřené jako při mé první vizi a ruce napřaženy ke mně. Její hlas zněl jako volání z nebe:

"Dej pozor! Nechoď  s nimi, nejsou dobří a  jejich cesta může vést jen ke zničení."

Pak  zmizela a já jako bych se probudil  ze sna,  setřásl jsem  tři postavy a  znovu spěchal do tmy. Nevím jak dlouho a  jak daleko jsem putoval. Snažil jsem se zbavit vzpomínek, které mne obtěžovaly. Zdálo se mi, že je tu k mému putování celý vesmír.

 

Konečně jsem usedl,  abych si odpočinul. Po chvíli  jsem spatřil v temnotě kmitat  světlo. Šel jsem k  němu a uviděl velký  proud světla vycházet z pokoje, který jsem mohl  rozeznat. Moje oči byly oslněny a bolely, jako bych se na zemi díval do poledního slunce.

Nemohl jsem světlo snést a  chtěl jsem  odejít, když jakýsi hlas promluvil:

"Zadrž,  unavený poutníku.  Zde jsou  pro tebe  připravena laskavá srdce a pomocné ruce. Chceš-li vidět svou milou, pojď dovnitř, neboť je zde a můžeš s ní mluvit."

Pak jsem  cítil, ale neviděl,  jak mi jakási  ruka přehodila plášť přes  hlavu, aby mne  ochránila  před  světlem, a dovedla  mne  do místnosti, kde jsem se posadil  na židli. V tomto  pokoji panoval takový mír, že jsem si myslel, že jsem našel cestu do nebe.

Za chvíli  jsem se rozhlédl  a spatřil dvě  vznešené ženy, které  mi připadaly  jako andělé.  Opravdu jsem  myslel, že  jsem se  přiblížil nebi. Když mé oči poněkud přivykly, viděl jsem vedle krásných, dobrých žen ke své  radosti moji milou, smutnou, ale  něžnou, usmívající se k místu, kde jsem seděl. Věděl jsem, že mne nevidí, ale jedna z žen mne jí  popsala klidným  hlasem. Byla  tím uspokojena  a vyprávěla  těmto ženám, jakou měla pozoruhodnou zkušenost, která jí připadá jako sen.

Pokusil jsem  se volat, že jsem  tu, že ještě žiji,  že ji miluji, ale nemohl jsem  se pohnout. Jakási moc, kterou  jsem tupě cítil, mne zdržovala. Potom mluvily ony laskavé ženy a já jsem poznal,  že to nebyli andělé. Obě byly  ještě v pozemském těle, moje milá  je mohla vidět a mluvila s nimi. Mluvily o naději,  která je pro mně podobné hříšníky. Hlas,  který mne  vyzval ke  vstupu se  mne zeptal,  přeji-li si, aby jedna z žen napsala můj vzkaz.

"Ano, tisíckrát ano!" volal jsem.

Poté duch vybídl paní, aby psala. Řekl jsem své milované, že žiji a miluji ji.  Prosil jsem, aby  na mne myslela,  neboť potřebuji její lásku  a  pomoc,  abych  vydržel,  pro  ni neviditelný. Odpověděla mi slovy, které nemohu napsat, jsou mi posvátná a budou navždy uložena v mém srdci.

Doba po této rozmluvě byla pro mne jakoby hlubokým spánkem.

Když jsem onu místnost opustil a urazil kousek cesty, byl jsem tak vyčerpán, že  jsem klesl k  zemi v bezesném  bezvědomí. Nezáleželo na tom, kde ležím, když vše okolo mne bylo temné.

Nevím, jak dlouho jsem spal. Neměl jsem jinou možnost počítat čas, než mírou  utrpení a bídy, jímž  jsem musel projít. Probudil  jsem se poněkud  osvěžen, všechny  moje smysly  mi připadaly  bystřejší. Mohl jsem  se rychleji  pohybovat, moje  údy byly  volnější. Pocítil jsem touhu po jídle, což mi bylo dosud neznámé. Konečně jsem objevil něco, co vyhlíželo jako tvrdý, suchý chléb. Bylo to jen několik kůrek, ale s chutí jsem je snědl a cítil jsem se spokojen.

Zde bych chtěl vsunout poznatek,  že duchové požívají duchovní díl vaší stravy a že cítí hlad a žízeň jako vy na zemi, i když naše jídlo a nápoj nejsou viditelné  vašima očima právě tak, jako  naše těla. Když jsem se zpočátku s odporem odvrátil od oněch suchých kůrek, uvědomil jsem si, že nemám možnost  sehnat si  něco jiného. Byl jsem roven žebráku a měl jsem se tedy spokojit s žebráckou stravou.

Moje myšlenky se zase obrátily k  mé milované a vedly mne znovu do místnosti, kde jsem naposled viděl obě ženy. Tentokrát jsem mohl hned vejít a  byl jsem přijat dvěma  mužskými duchy, které jsem  viděl jen slabě, jako by visel mezi námi závoj,  přes nějž jsem viděl oba duchy, obě ženy a moji milovanou.

Vyzvali mne, abych jí opět poslal vzkaz. Přál jsem si sám napsat svoje slova, ale k mému zklamání to nešlo. Musel jsem se té myšlenky vzdát  a nechat  psát onu  paní za sebe. Pak  jsem chvíli odpočíval a pozoroval obličej mé drahé jako za dřívějších šťastných dnů.