Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

1.8  Ona je anděl ?!

Ohlížel jsem  se  po  svém  průvodci,  který seděl  v koutě jako hromádka neštěstí a  pomohl jsem mu vstát. Poradil  jsem mu, aby toto místo opustil,  jakmile  bude  schopen  chůze. Oněm mužům by mohlo napadnout  vrátit se  a dělat  nám nepříjemnosti.  Se značným vypětím jsem  jej vzal, zvedl a dopravil na  bezpečné místo  venku na temné rovině, kde jsme sice byli  bez přístřeší, ale zato  jsme nebyli v nebezpečí,  že  budeme  zavřeni. Pak  jsem se snažil  zmírnit jeho utrpení, jak jsem se tomu učil v domě naděje.

Po nějakém čase byl ubohý mladík schopen mluvit a vyprávěl, jak se dostal do temné země. Zřejmě se nedávno rozloučil s pozemským životem,  byl zastřelen  manželem, jehož  manželce věnoval nedovolené pozornosti.

Usmiřujícím  momentem v  historii  tohoto  ubohého ducha  bylo, že necítil ani pomstychtivost, jen lítost  a stud vůči onomu muži, který jej zbavil života.  Poznání, že žena, pro jejíž  lásku k oné události došlo,  toho nebyla  hodna, mu  otevřelo oči  nad vlastní zpustlostí. Byla tvrdá a sobecká a tak vzdálená pravé lásce, že celé její snažení mělo za cíl bavit se a hrát  roli ve společnosti. Jen nevrlost a nudu přinášela nešťastnému muži, stejně jako i oběti žárlivosti.

Mladý muž,  jehož budu jmenovat Raoul,  vyprávěl: Když jsem věděl, že jsem zemřel, a přesto se mohl vrátit znovu na zemi, bylo mou první myšlenkou  jít k  ní a  dle možnosti  ji potěšit.  Neboť jí aspoň dát pocítit, že milovaný mrtvý žije a myslí  na ni i po smrti. Ale v jaké náladě jsem ji našel!

Ani smutek po mně, ani starost o  mne, jen na sebe myslela a přála si, aby mne nikdy nebyla potkala. Nejraději by mne vymazala z paměti, aby začala nový život s jiným, společensky výše postaveným.

Tu jsem prohlédl a viděl, že  jsem její lásku nikdy neměl. Zlákalo ji moje  bohatství a šlechtictví. Tím doufala dosáhnout  vlivnějšího postavení  ve  společnosti,  nebo  se  zbavit  sokyně. Jen z chladné vypočítavosti  byla nevěrná  a já  jsem byl jen ubohý, slepý blázen, který svojí pošetilost zaplatil životem.

Pro ni jsem byl jen nepříjemnou vzpomínkou na skandál, kterému byla vystavena. Ve své zatrpklosti jsem tedy prchl  ze země. Nemohl jsem věřit žádné  věrnosti a moje divoké myšlenky  a přání mne stáhly sem na  toto temné místo - k jeho obyvatelům. Mezi nimi  jsem našel svoje pozemské přátelé, kteří mi  lichotili. Mezi nimi jsem vyplýtval svoji sílu a ztratil svoji duši.

"A nyní,  nešťastný příteli," odvětil jsem, "nechceš nastoupit  cestu pokání,  která  tě  povede  do lepších  krajů,  kde najdeš znovu své ztracené lidství a své vyšší Já?"

"Žel,  je pozdě,  můj příteli." 

"Ujišťuji  tě,  že i  pro duchy  v nejzoufalejších  stavech je  tu naděje.  I já  jsem zažil  zármutek a trpkost. Přesto jsem nikdy naději  neztratil, protože ta, kterou jsem miloval, byla  čistá jako anděl.  Vlévala mi lásku  a naději. Pro  ni pracuji a  budím v druhých naději,  která mi byla dána. Pojď, nech se vésti, doprovodím tě do lepší země."

"A kdo jsi ty, můj příteli s krásnými slovy a ještě krásnějšími činy, které mne mají vrátit životu? Bylo mi řečeno, že zde není možno zemřít. Můžeme trpět až  k bodu  smrti, můžeme  její  muka  vychutnat, ale  smrt sama  nás nezastihne, neboť se  nacházíme za ní. Nemáme zde  před sebou věčnost utrpení? Řekni mi, kdo jsi! Jak jsi  sem přišel, jak  mi můžeš svá  slova naděje říkat s takovou důvěrou? Mohl bych  věřit, že  jsi  anděl,  který mi  byl poslán  ku pomoci, ale k tomu se mi přece jen příliš podobáš."

Tu jsem  mu vyprávěl svoji životní  historii, líčil jsem mu  , jak jsem se vypracoval  a jak totéž musí dělat on.  Také jsem mu řekl, že pevně doufám, že budu jednou žít s mojí nejmilejší na zemi, kde už nebudeme odloučeni.

"A ty věříš," pravil, "že celý  svůj život na zemi stráví osamělá, aby  se jednou v nebi mohla s tebou sejít? Příteli, obelháváš sám sebe, žádná  žena, ani stará a  ošklivá, nebude kvůli tobě  žít sama. Snad nějaký  čas, nepřijde-li druhý,  aby se o  ni ucházel. Ale věř, není-li  dokonalý anděl,  časem se  utěší. Nejsou-li  tvé naděje lépe odůvodněny, mohu tě jen politovat."

Přiznám  se, že  mne jeho slova pohněvala,  byla ozvěnou  pochyb, které mne často trápily a působily jako studená sprcha na mé nadšení. K zmírnění pochyb vlastních i jeho jsem horlivě řekl:

"Když  tě vezmu s sebou na  zem a  najdeme moji  milou v zármutku v myšlenkách  na mne,  uvěříš, že  tě nevydávám  žádnému klamu? Přiznáš potom, že  ve svých zkušenostech  s ženským světem  i v jiném  ohledu se můžeš ještě mnoho učit?"

"Můj milý příteli, prosím za  odpuštění, jestliže ti má pochybnost způsobila  bolest.  Obdivuji  tvou  velkou  důvěru.  V každém případě pojďme a navštívíme ji."

Vzal jsem jej za ruku.  Pomocí mého energického chtění, abychom se brzy  ocitli u  mé milé,  zvedli jsme  se a  proletěli prostor  skoro rychlostí myšlenek. V několika okamžicích jsme se nacházeli v pokoji, kde dlela.  Ona i její strážný  duch byli mému oku  viditelní. Obrysy prostoru a vybavení jsem rozeznával neurčitě, zatím co můj přítel Raoul viděl pouze postavu mé milé, odpočívající na židli.

V záři jasu duchovního těla, obklopena měkkým svitem své aury, vypadala jako  světice. Toto duchovní světlo  je pro většinu pozemských lidí nepostřehnutelné.

Pro nás duchy se jeví  každý, jehož  život je  čistý a dobrý, v podobném světle, kdežto zlí jsou obklopeni tmavým oblakem.

"Bože," zvolal Raoul a klesl před  ní na kolena, "ona je anděl! Ty jsi mne přivedl k světici, to není pozemská žena!"

Zavolal jsem  ji jménem a  ona slyšela můj  hlas. Smutek zmizel  z jejího obličeje, zářila radostí a řekla tiše:

"Jsi opravdu  zde,  můj  nejmilejší?  Toužila  jsem  po tom, abys přišel. Celá  moje mysl je obrácena  k tobě. Můžeš se  mne dotknout?" Natáhla ruku a na okamžik spočinula její ruka v mojí. Ale i tentokrát ji krátký dotek poděsil, jakoby ji ovanul ledový vítr.

Hleď, miláčku,  přivedl jsem nešťastného  přítele, který touží  po tvé přímluvě. Chtěl bych jej přesvědčit,  že je na zemi láska věrných žen, které mohou být požehnáním, chceme-li být toho hodni."

Všemu  nerozuměla,  ale  její  duch  pochopil  smysl  a  s úsměvem pravila:

"Ano, jsem  ti stále věrná,  můj milý, jako  ty mně a  jednoho dne budeme velmi šťastni."

Raoul,  který před  ní dosud  klečel, se  pokusil dotknout  jejích rukou, ale neviditelná ochranná stěna  jej zadržela, jako to bývalo u mne. Musel svého úmyslu zanechat a pravil:

"Je-li tvé  srdce tak plné  lásky a soucitu,  daruj něco z  toho i mně, který jsem opravdu nešťastný a tvé přímluvy potřebný. Pomodli se proto, ať i mně  je pomoženo. Pak se mohu oddat naději,  že i pro mne je lepší život."

Moje milovaná  pochopila slova nešťastníka, rychle poklekla vedle křesla a pronesla jednoduchou modlitbu o pomoc a útěchu pro nás všechny. Raoul tím byl tak  dojat, že se  úplně zhroutil. Musel  jsem jej vzít za ruku  a dopravit zpět do země duchů, ale nikoliv do oblasti, jež je prosta veškeré naděje.

Od té doby jsme krátký čas  pracovali spolu v temné  krajině, kde dříve bydlel, a on den ze dne nabýval naděje. Od  přírody živý a veselý, byl dítětem své země (Francie), plný veselé a půvabné lehkomyslnosti, kterou ani hrozný pobyt na  tomto ponurém místě nepotlačil. Byli jsme dobrými přáteli,  ale společná činnost  dlouho netrvala. Pak  jsme se častěji  potkali a  pracovali spolu  jako kamarádi  z různých  pluků. které náhody války jednou svedou dohromady a pak je opět rozdělí.