Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

2.  RANNÍ  ÚSVIT

2.1 Země svítání

Když jsem po spánku podobném smrti, přišel podruhé k vědomí, nacházel  jsem se  v jiném,  mnohem příjemnějším  prostředí. Zde  panovalo denní  světlo, a i  když bylo   ponuré, byla  to pro  mne obšťastňující změna oproti hroznému pološeru a temné noci, v níž jsem dosud žil.

Ležel jsem na malém lůžku s bílým peřím v milém. pokojíku podobném pozemskému.  Velké okno naproti loži  skýtalo mi pohled do  dálky na kopce a hornatý  kraj. Nebyly tam stromy ani  keře ani květiny, jen plané roztroušené rostliny, ale i tato chudobná vegetace obšťastnila moje oko. Místo holé země v zemi pološera měli jsme zde koberec kapradí a trávy.

Tato země se jmenovala země svítání.

Osvětlení se skutečně rovnalo svítání před rozbřeskem dne, kdy slunce na obzoru vychází, aby svými paprsky  ohřálo zemi. Nebe se barvilo do šedomodra  a po  něm pluly  bílé  obláčky.  Zde byla  změna: mraky a sluneční svit.

Výbava  mého  pokoje,  i  když  nikterak  přepychová, působila úpravně, připomínala mi vnitřek venkovského domu na zemi.

Nebylo tam  nic nápadně krásného, ale  vše přispívalo k útulnosti, na rozdíl od  mých dřívějších obydlí, jež budila  dojem vězení. Velké potěšení  mi  působily  obrazy,  které  představovaly  scény  z  mého pozemského života a budily ve  mně příjemné vzpomínky. A jaká radost! - spatřil jsem zde všechny své poklady - zrcadlo, růži a dopis.

Upřel jsem  pozornost na zrcadlo,  abych viděl, co  nyní dělá moje milá. Spala se  šťastným úsměvem, jako by jí ve  snu bylo sděleno, že mne  něco dobrého  potkalo. Pak  jsem přistoupil  k oknu  a hleděl na dlouhé  řady kopců,  které se  rozprostíraly přede  mnou, bez stromů, porostlé jen  trávou a kapradím.  Dlouho jsem krajinu pozoroval. Byla tak zvláštní, holá a přece tak míruplná. Moje oči, odvyklé tomuto pohledu pobytem v nízkých oblastech,  přijaly tento obraz radostně. Myšlenka, že jsem se probudil k novému životu, mne naplnila vřelou, nevýslovnou radostí a vděčností.

Konečně jsem se odvrátil od okna. Spatřil jsem cosi jako zrcadlo a podíval se do něj, abych zjistil, stala-li se se mnou nějaká změna. S výkřikem překvapení a radosti jsem ustoupil.

Bylo to možné? Byl to můj obličej? Znovu jsem  se díval, byl jsem to opravdu já? Aj,  zase jsem omládl! Vypadal jsem  nyní jako 35 letý  muž, jako ve svém  nejlepším věku na zemi. V zemi pološera byl můj  zevnějšek starý a bídný, takže jsem se vyhýbal pohledu na  sebe. Vypadal jsem hůř, než  bych mohl vypadat na zemi i kdybych měl sto let. Nyní jsem byl mlád.

Zvedl jsem ruku, byla pevná a svěží jako můj obličej. Podrobná  prohlídka mne ještě více  uspokojila, prohlídka  mého já, neboť jsem byl mladý muž v rozkvětu  sil, přece však ne tak, jak jsem kdysi  byl. Ne! V mém obličeji byla vážnost, výraz, který značil přestálá utrpení. Věděl jsem, že již nikdy nepocítím  onu bezstarostnou, překypující radost mládí, nemohl  jsem se již státi tím, čím jsem kdysi byl.

Trpkost minulého života opět přede mnou vystoupila a zadržela moje veselé  myšlenky. Lítost  nad dřívějšími  hříchy se  vynořila a vrhla stín na radost tohoto probuzení.

Nikdy nemůžeme pozemský život vymazat beze stopy. I velmi pokročilí duchové nesou prý na sobě  jizvy svých hříchů a starostí. Znamení, které  pomalu mizí teprve v dlouhém období věčnosti.

Mně  byla dopřána  velká radost  a zázračné  splnění mých  nadějí. Přesto vnikl ke mně stín minulosti a jeho černý plášť dolehl těžce na blaženost této hodiny.

Když jsem takto přemýšlel o své proměně, otevřely se dveře a jakýsi duch vklouzl dovnitř. Byl oděn jako já dlouhým oblekem tmavomodré barvy se  žlutým lemem a  měl na rukávu  odznak našeho řádu.  Důvodem jeho příchodu bylo  pozvání ke slavnosti, která měla  být pořádána na počest  moji  a  ostatních,  kteří  přišli v poslední době z nižší oblasti.

"Vše je zde jednoduché," pravil,  "i slavnosti. Ale sůl přátelství naší slavnosti okoření  a víno lásky  nás všechny občerství.  Dnes jste našimi hosty  a my  vás očekáváme,  abychom vás  mohli přivítat  jako čestné vítěze po těžkém zápase."

Na to mne vzal  za ruku a vedl mne do prostoru  haly s mnoha okny, které  skýtaly  široký  rozhled na  hory a veliké, tiché jezero. K slavnostnímu pohoštění byly  zde prostřeny dlouhé stoly a kolem  nich židle pro všechny z nás.  Se mnou přišlo několik set bratří  a asi tisíc jiných zde bylo již nějaký čas.

Tito  srdečně  zdravili  nově  příchozí.  Tu  a tam poznal některý starého přítele nebo někoho, kdo mu pomohl v nízkých sférách. Všichni očekávali  příchod představeného  bratrstva této  oblasti, který  byl nazván velmistrem.

Náhle se široké dveře na konci haly samy otevřely a jimi vstupoval průvod.  Napřed kráčel  statný vznešený  duch v  bohatém rouchu modré barvy, jakou vídáme na obrazech Panny Marie.

Roucho bylo bíle  podšito a mělo žlutý lem, od ramen visela žlutá kapuce  s  bílým  vnitřkem.  Na  rukávu měl vyšitý odznak "Bratrstva naděje."

Za tímto mužem přicházelo asi sto mladíků, oblečených modře a bíle, nesoucích v rukou vavřínové snítky.

Na horním konci sálu stálo nádherné křeslo s bílo-modro-žlutým baldachýnem, kde se velmistr usadil, když nás  všechny pozdravil. Mladíci se posadili v půlkruhu za ním.

Po děkovné modlitbě k Všemohoucímu za  nás všechny, se mistr k nám obrátil s těmito slovy:

"Moji bratři!  Vy, kteří jste se shromáždili,  abyste přivítali tyto poutníky, kteří v našem  domě naděje  mají nalézt  nějaký čas  klid a mír, přátelství a lásku - a vy, naši putující  bratři, které chceme uctít jako vítěze ve velkém boji proti sobectví a hříchu - vám všem tlumočím náš srdečný pozdrav a prosím vás:  Přijměte, jako členové našeho Bratrstva naděje, vnější znamení naší úcty, kterou vám nabízíme, neboť si ji poctivě zasloužíte. Vysoký pocit štěstí, který nyní zaplavuje vaši duši, nechť vás povzbudí, abyste v  bratrské lásce podali ruce všem ustaraným a zápasícím, které jste zanechali v temnotě pozemského života nebo pozemských oblastí.

Jak  budete  sami slavit stále ušlechtilejší vítězství, tak se snažte také druhým  dávat stále více z dokonalé  lásky našeho velkého řádu, jehož nejslavnější mistři dlí v nejvyšších  úrovních a jehož nejnižší členové žijí ještě jako bojující hříšníci v temné oblasti. V nepřetržitém řetězu se naše Bratrstvo  rozprostírá z nebe až na zemi, dokud se  na této planetě udržuje  hmotný  život. Musíte si stále připomínat, že jste články tohoto velkého řetězu, spolupracovníky andělů a bratry utlačovaných.

Vyzývám vás nyní, abyste po řadě přijali tyto nevadnoucí vavřínové snítky,  které  mají  zdobit  čela  vítězů  a  chovali je jako čestné vyznamenání. Ve  jménu Nejvyššího  a  Jeho  andělů, ve jménu našeho Bratrstva  korunuji každého  z vás  vavřínem a zasvěcuji vás všechny vznešeným pojmům světla, naděje a Pravdy."

Mnozí z nás  byli přemoženi laskavými slovy a  takovou poctou. Pak jsme my, nově příchozí, na  znamení  předstoupili a poklekli před velmistrem, který ozdobil naše hlavy.

Mladíci mu  předávali své snítky a  on nás vlastnoručně korunoval. Když  poslední z  nás obdržel  korunu, zvedla  se mezi  shromážděnými bratry bouře radosti a nadšení. Zpíval se nádherný chvalozpěv, jehož nápěv i slova  bych rád uvedl, tak byl krásný. Potom byl každý z nás uveden  sloužícím  bratrem  na své  místo a slavnostní hostina byla zahájena.

S podivem se  zeptáte, jak se může  slavnostní hostina odbývat v duchovním světě. Ale ani na  zemi  nesestává  celé  potěšení  při podobných zážitcích jen z jídla a pití, každá oslava skýtá i duchovní požitek.

Věřte, že i duch pociťuje potřebu potravy a také jí, i když naše jídla nejsou  tak hrubé podstaty  jako pozemská. Masitá  strava u nás není. Jen v nejnižších sférách  si k zemi připoutaní duchové pořizují uspokojení svých  zvířecích choutek pomocí  těch, kteří jsou  ještě v těle.

Naproti tomu jsou  v této druhé úrovni nádherné  plody, které jsou skoro  průhledné a  v ústech  se rozplynou.  Také je  zde víno,  jako jiskřící nektar, nepůsobí  však otravu ani žádost po  dalším. Není tu nic, co by uspokojilo hrubou chuť  k jídlu, jen chutný zákusek a druh lehkého chleba. Z těchto jídel  a tohoto nápoje sestávalo pohoštění a já  jsem nejedl  nic jiného,  než vábné  ovoce, které  jsem zde viděl poprvé.

Byli jsme poučeni,  že to jsou skutečné plody  naší vlastní práce, které  vyrostly z  našich snah  ve službě  druhým na  duchovní straně života.

Když slavnostní hostina skončila, bavili  jsme se ještě nějaký čas a slavnost uzavřel velký děkovný sbor,  jehož jsme se všichni zúčastnili.

Potom jsme  se rozešli a mnozí  odešli navštívit přátele na  zem a dát jim dle možnosti zprávu  o šťastné události, kterou jsme prožili. Mnozí z nás byli ještě oplakáváni jako ztracené duše, které zemřely v hříších. Bylo  pro nás bolestné,  když jsme těmto  pozemským přátelům nemohli dát na vědomí, že nyní  žijeme v radostné naději. Jiní bratři šli společně s nově nalezenými přáteli,  aby si s nimi porozprávěli a já jsem spěchal přímo na zem,  abych své milé přinesl radostnou zvěst o svém vzestupu. Slyšela  můj šepot, usmívala se a  odpověděla, že si byla  jista, že  to tak  musí být.  V tom  okamžiku byla  moje radost dokonalá a štěstí tohoto dne dosáhlo vrcholu.