Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

2.4  Seznámení s cestou

Přítel,  kterého mi  poslal  Ahrinziman k  doprovodu a poučení vypadal jako mladý  muž 25-30 letý, ale řekl mi,  že žil na zemi přes 80  let. Jeho  nynější  vzhled  představoval  stupeň jeho duchovního vývoje, který jedině je směrodatný pro posouzení stáří ducha.

Čím výše někdo rozvíjí v  duchovním světě své schopnosti, tím jeho zjev nese znaky větší  zralosti,  až konečně dospěje k zralosti mudrce, která však nevykazuje vrásky  a nedostatky pozemského stáří. Projeví se jen úctyhodnost, moc a zkušenost dosažené zralosti. Když tedy duch dosáhl nejvyššího možného stupně vývoje v okruhu pozemské oblasti, má vzhled starce a přechází do rozlehlejších oblastí slunečního systému, k němuž příslušná planeta náleží.

Zde započne svůj  životní běh zase jako mladík,  neboť stupeň jeho vývoje,  ve srovnání  s pokročilejšími  duchy oné  úrovně, je  stupeň vývoje mladíka.

Hassein mi vyprávěl, že studuje různé síly a formy přírody. A to v říších, které leží pod duchovními  úrovněmi. Je prý schopen vysvětlit mi mnohé podivuhodné věci, které spatříme na naší cestě.

"Mnozí duchové," pravil, "projdou astrální úrovní, aniž si všimnou jejích strašidelných obyvatel. Jejich  smysly  nejsou  dostatečně vyvinuty, aby si uvědomovali okolí ve všech podrobnostech.

Tak je tomu i na zemi.  Většina lidí nemá schopnost vidět duchy ve své blízkosti, pro některé lidi jemnějšího založení jsou naopak dobře viditelní. Dále jsou na zemi lidé, kteří vidí nejen lidské duchy, ale i astrální bytosti a bytosti živlů. Jako duchy máme označovat jen ty, kteří  v sobě  nosí duchovní zárodek. Mnohé  bytosti, které uvidíme, neměly  nikdy  duši  a  jiné  jsou  prázdné  skořápky, z nichž unikla duchovní jiskra.

Pro rozlišení  mezi duchem a  bezduchou astrální bytostí  je třeba daru  jasnozření.  Kdo  je  nedokonale  jasnovidný, postřehne bytosti živlů i astrální formu, nerozliší  je však od duchovních forem. Mezi dokonalými jasnovidci panuje proto nejasnost o přírodě a vlastnostech jejich obyvatel, přírodních bytostí.

U lidí na  zemi pozorujeme  mnohé stupně  jasnozření, které se na příštím  stupni  bytí  zvýší, jakmile  se  duchovní tělo osvobodí od hmotných prvků. Pak se zvyšuje  dále v poměru,  jak se duše zbavuje jednoho obalu za druhým.

Nejprve hrubé pozemské hmoty,  pak celý počet následujících stupňů jemné hmoty. Na úplné odloučení  ducha od hmoty nemůžeme věřit, aspoň ne tak dlouho, dokud si je vědom  své existence v jedné z našich slunečních soustav. O tom, co je za těmito hranicemi nemáme žádné určité vědění.

Stupeň vývoje duše je v přesném  poměru k hustotě a  druhu hmoty, která je  halí. Z více  nebo méně jemné,  éterické hmoty těla  můžeme soudit  na příslušné  vyšší nebo  nižší stavy  vývoje duše,  která ji obývá.

Ve svých líčeních o jasnozření chci nejprve mluvit o prvním stupni vědomého života  duše. V pozemském životě  najdeme osoby, hlavně ženy nebo mladé chlapce, kteří jsou vybaveni několika stupni jasnozření.  První  tři stupně  se najdou  dost často,  čtvrtý a  pátý řidčeji. Šestý a sedmý  potkáváme jen u osob, které k  tomu mají zvlášť vhodné uzpůsobení, dané vlivem hvězd, pod nimiž se narodili.

Občas se najdou lidé s neúplným šestým stupněm. Tito nikdy nedojdou k dokonalému jasnozření. Následek tohoto nedostatku je podobný jako u nevhodných  brýlí -  nedokonalé vidění  nadsmyslových věcí.  Hledí-li tyto osoby do šesté oblasti,  je jejich nedostatečným viděním změněna cena jejich líčení.

Ti však, kteří mají šestý  stupeň jasnozření dokonalý, mohou být v duchu  pozvednuti až  do sedmé  úrovně, která  je nejvyšší  a znamená nebesa zemské úrovně.

Jako Jan v Novém zákoně uvidí  pak nevyslovitelné věci. K tomu je však třeba, aby se duše osvobodila od všech pout fyzického těla až na tenká vlákna, která  slouží jako spojení mezi tělem  a duchem a jejichž přetržení přivodí provždy  oddělení obou složek. Je možné  říci, že v té době se jasnovidní nacházejí mimo své tělo.

Doprava duše do sedmé úrovně je však obtížná a nebezpečná. Může se to stát za  určitých okolností u mimořádně nadaných  lidí a jsou-li síly k tomu k  dispozici. Každý  jasnozřivý vidí  jen do úrovně, která odpovídá stupni jeho schopností.

Ve starých  dobách byli jasnovidci rozděleni  do různých tříd, jak se to ještě dnes děje v jistých školách východu. Toto umění však dnes není  tak dokonale  známo jako  tehdy, když  východní národy stály na zemi na vrcholu své slávy a moci.

Každá třída potřebovala  zvláštní výchovu, přizpůsobenou současným schopnostem a druhu nadání. Tehdy neexistoval pozoruhodný nepoměr vysokého nadání a nejvyšší nevědomosti jako je tomu dnes.

V mnohých  případech  zaviní  nepřesnosti neschopnost  tyto dary správně a  moudře používat. A také  způsobí mnohé nepříjemnosti mediu i těm, kteří je pro duchovní poznání navštěvují.

Jakmile  bude na  zemi  duchovní  vědění více  rozšířeno, dostanou určití citliví  lidé nadaní potřebnými silami  pokyny, které jim pod vedením umožní  rozlišovat mezi nízkými  a vysokými duchy  a tím bude pozvolna odstraněna část zmatků a nebezpečí.

Na duchovní straně života je mnoho učitelů, kteří se staletí zabývali studiem všech tvarů bytí, které jsou na zemi ztělesněny.

Právě  nyní  hledají  všude otevřené  dveře, aby jimi předávali vědění, lidem tak potřebné. Mnohé ještě  nemohlo  být sděleno. U mnohých  věcí by  to ale  bylo možné  a jakou měrou bude  ono vědění předáváno, tak se bude duše na zemi vyvíjet.

Poděkoval jsem svému novému příteli  za jeho poučení i slíbenou pomoc. Krátce před  odchodem expedice jsem se vypravil  na zem, abych se rozloučil se  svojí milovanou. Oba jsme hluboce  cítili, jak velmi budeme  nyní náš  častý styk  postrádat. I  když byl omezený propastí mezi námi, působil nám oběma velkou radost.

Po návratu jsem  byl vyzván, abych se rozloučil  s otcem a přáteli a pak přišel do velikého sálu, kde všichni dostaneme požehnání našeho velmistra. Po něm se naše  výprava vydala na cestu, doprovázená dobrým přáním celého shromáždění Bratrstva.